úterý 25. září 2012

Recenze: Na půl cesty do hrobu


Autorka: Jeaniene Frost
Série: Noční lovci
Díl: První
Přeložila: Zuzana Ľalíková
České vydání: 272 stran, hardback
Nakladatelství: Fantom Print, 2012

Česká anotace: Poloviční upírka Catherine Crawfieldová loví upíry s jediným cílem – pomstít se. Doufá totiž, že jednou ze stvůr bez tlukoucího srdce, které nemilosrdně zabíjí, bude její otec. Muž, který zničil život milované matce.
Na jedné ze svých nočních „loveckých“ výprav však narazí na upíra, který ji hravě přemůže. Cat netuší, že se pokusila zabít Bonese, profesionálního lovce odměn. Ten jí místo smrti překvapivě nabídne pomoc při pátrání po otci. Má ale zásadní podmínku. Cat s ním musí trénovat a rozvíjet tak své mimořádné schopnosti polovičního upíra – genetický dar nenáviděného otce…
Ale dříve, než Cat dokáže naplno využít svých nově získaných schopností drsné lovkyně démonů, se jí i Bonesovi vydá ve stopách skupina zabijáků. Nyní si Cat musí zvolit, na jakou stranu se přidá. I když o její volbě není pochyb, protože Bones ji přitahuje více než jakýkoli jiný muž s bijícím srdcem…

Po téhle knize jsem kromě toho, že ji všichni chválili, sáhla i proto, že je to celkem drsná paranormal romance, vcelku odlišná od toho, co poslední dobou čtu. Kamarádka se mě zeptala, o čem je, když jsem si ji nesla z knihkupectví domů. Dělala jsem si legraci a řekla jí, že je plná upíru, krve a sexu. A neměla jsem ani ponětí, jak moc jsem se trefila.

Autorka si totiž na nic nehraje. Napsala příběh drsný, ale i s vtipnými momenty, se spoustou zvratů, akce a tvrdého sexu. Proto bych knihu nedoporučovala mladším čtenářům ani těm, co hledají příběh a´lá Stmívání - spoustu romantiky a přeslazených vyznání lásky.
Musím však říct, že právě proto si mě vztah Cat a Bonese tak získal. Měl pevně stanovená pravidla, která oba dva dodržovali, přesto byl plný vášně a na nic si nehrál. Ti dva se k sobě hodili jako rajče a mozzarella (což i barevně sedí - Bones je bílá mozzarella a zrzka Cat věčně se červenající rajče).

Když jsem si pročítala různé recenze, ve většině jsem si přečetla, že se kolikrát pisatelé při čtení milostných scén červenali. Já ne. Kdo ví, možná se na mně podepsala minulost yaoistky (kdo ví a zná, chápavě přikyvuje, kdo ne, raději nepátrá)., každopádně, já se za celou knihu ani jednou nezačervenala (ačkoliv kamarádka popsala knihu jako paranormal porno, proto věřím, že jiní se při četbě červenali jako blázen).

Co dále jsem musela na knize obdivovat, byly vtipné momenty, ať už to byly Bonesovy průpovídky, ironické poznámky nebo škádlení Cat...asi vám už došlo, že tenhle sexy upír se v knize postaral o většinu zábavy (přišel mi totiž jako druhý Jace, snad jen trochu starší, vyspělejší a krvežíznivější), ačkoliv Cat se svým sarkasmem mu je hned v patách.

Co se týče postav, z nicj sem si oblíbila jen dvě  -a to ty hlavní. Kapitola "Catiny kamarádky" je uzavřená, protože žádné nemá, ačkoliv její budoucí skoro-spolubydlící Timmy by se za jejího kamaráda považovat dal, a je tak rozkošný, že ho nejde nemilovat. Jeho "Bůh ochraňuj královnu"  mi způsobilo silné bolesti v oblasti břišní z nadměrného smíchu.
Catinu matku a její prarodiče jsem nesnášela, neřku-li nenáviděla. Babička s dědečkem byli zpátečníci se zastaralým způsobem myšlení a její matka vypatlaná kráva (promiňte mi ten výraz), která si neviděla na špičku nosu.
Její chování a smýšlení mě nehorázným způsobem vytáčelo a já prostě nechápala, jak může Cat všechno to ponižování  matčiny strany a poznámky typu "jsi monstrum" snášet a přesto ji milovat.

Na druhou stranu, co mě opravdu bavilo, bylo sledovat proměnu Cat z holky, která sice zabíjí upíry, ale při jakékoliv sexuální narážce se začervená, v Zrzavou Smrtku - holku, která se nebojí nakopat bandě upírů prdel a ještě přitom vykřikovat dvojsmysly a nadávky.
Dále musím ocenit detektivní zápletku. Že paranormal romance a detektivka patří k sobě, nám už dokázala Patricia Briggs se svou sérií o Mercedes Thompson a Jeaniene Frost se svými Nočními lovci jí solidně šlape na paty.

Konec jsem si opravdu užila a při čtení popadala dech, jako bych snad já sama v té krvavé řežbě figurovala. Musím říct, že mě už dlouho žádná kniha takto nenadchla a podobnou potřebu napsat autorce dlouhý obdivný a děkovný dopis za takovýto čtenářský požitek jsem měla naposledy při dočtení The Hunger Games od Suzanne Collins. Takže, pokud stále váháte, jestli si knihu přečíst a nevadí vám drsnější sexuální scény, říkám vám - přečtěte si to!

Mé hodnocení: 10/10


- Knihu si můžete objednat na stránkách nakladatelství
- Anotace i obrázek obálky byly použity ze stránek nakladatelství

1 komentář:

  1. Tak tuhle knihu si budu muset přečíst. :) A to hlavně díky této recenzi a tvé "obrázkové recenzi", která je výše. :))

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...