čtvrtek 27. prosince 2012

Recenze: Spirála 3


Autor: Džundži Itó
Přeložil: Jana Hrčková, Jan Horgoš
České vydání: 222 stran, paperback
Nakladatelství: Zoner Press, 2011

Česká anotace: Kdysi šťastné a spokojené městečko Kurouzu se pomalu, ale jistě mění v ruiny. Tajfuny změnily ulice k nepoznání a z kdysi živého maloměsta se stává město duchů. Moc spirál útočí plnou silou ze všech stran a lidé i jejich schopnosti se mění doslova před očima. Celá oblast je prokletá, kdo do ní jednou vstoupí, už nemá šanci na návrat. Záchranáři, kteří přicházejí na pomoc z vnějšího světa, jsou předem odsouzeni ke zkáze. Strašlivá spirála ovládá rozum i myšlenky a z lidí se stávají šílené stvůry, schopní činů, při jejich představě by jim dříve tuhla krev v žilách.
Odříznuti od pomoci zvenčí se Kirie se Šuičim snaží o jediné. Přežít. Tajemná síla ovládající celé město má však jiné plány. Sledujte závěr děsivého a odporného hororu Džundžiho Itóa.


Co, proč a jak aneb Moje reakce:
Je mi líto, ale poslední díl byl pouze nechutný. To nejnechutnější, co jsem kdy četla. Džundži, kam se ztratila děsivost a šílenost? Asi někde u začátku druhého dílu. Možná ji pohřbili spolu s mrtvými městečka Kurouzu.

Trocha toho recenzování:
Jako první musím konstatovat, že obava z epizodní stavby se nenaplnila. Ačkoliv jsem se tu totiž o nich ani slůvkem nezmínila, měla jsem velké obavy. Že jsou jednotlivé epizody propojeny postavou Kirie a sem tam i jejího přítele Šuičiho (kterého bylo v tomto dílu požehnaně, díky bohu), to bylo fajn. Ale pouze v prvním a druhém dílu. A ačkoliv jsem matně tušila, jak nakonec celá manga skončí, v duchu jsem Džundžiho zapřísahala, ať to nedělá, a přemýšlela, jak to vůbec udělá. Pokud to totiž udělá. On to opravdu udělal. A v rámci možností si opravdu skvěle poradil.
Jednotlivé epizody na sebe totiž bezprostředně navazují. Na jedné straně to příběhu svědčí, na druhou stranu příznivci samostatných epizod zapláčou. A jednu výhodu to má - konec bizarním, šíleným a nechutným kapitolám. I když, pokud to tak vezmeme, Džundži si na nás připravil něco mnohem horšího...

...nudu! Totiž alespoň mně to tak připadalo. Jestliže jsem měla při čtení druhého dílu pocit, že Džundžimu dochází nápady, v třetím díle jsem měla jasno - toho chlapa pohltila spirála a definitivně se zbláznil! Tohle že má být grandiózní finále skvostu hororové mangy? Tak to pardon, ale na mě to tak nepůsobilo. Stránky jsem otáčela už jen ze setrvačnosti, abych se tedy probrala k tomu konci a ověřila si své neblahé domněnky. A ačkoliv jsem to čekala, konec mě vážně zaskočil. Možná, že kdybych více než polovinu mangy neprozívala, dostavil by se i jakýsi šok. Takto jsem se jen zeptala: A to je opravdu všechno? A aniž by nastoupilo na scénu mučivé přemýšlení, jak to vůbec mohlo takto skončit, zhasla jsem lampičku a šla spát. 

Abych však jenom nekřivdila, musím říct, že i tentokrát jsem občas otevřela pusu dokořán nad tím, co se to zas probůh děje. A šoku z toho, co je vlastně celé to městečko Kuzouzu zač, jsem se taky nevyhnula. Závěrečná scéna mě jistým způsobem nutila číst dál, abych zjistila, proč je vlastně takové, jaké je. Nejsem si jistá, jestli jsem na to opravdu přišla, nicméně strana, na které byl jeden obrovský dům stočený do spirály, plný lidí zamotaných do sebe, mě vyděsila. Ale ačkoliv jsem v určitých případech jakýmsi zvrhlým příznivcem "špatných" konců, tenhle mě dostal. Chtěla jsem řvát, že to takhle dopadnout nemůže. I když jedním z těch důvodů řevu bylo totální zklamání. Gradace se mi vyhnula. Netuším proč a opravdu mě to mrzí.

Závěrečné hodnocení:
Jakkoliv moc mě to mrzí, musím Spirálu 3 zhodnotit jako jednu z nejhorších knih, jaké jsem letos četla. Podle mě naprosté zpackání něčeho, co mělo obrovitý potenciál. A ačkoliv - jak už jsem napsala výše - mě pár scén překvapilo a vyděsilo k smrti, stále si myslím, že mohlo být famózní finále více famózní. Čímž samozřejmě neberu fanouškům nadšení, možná to prostě jen není to pravé pro mě.

Mé hodnocení: 4/10

- Chtěla bych poděkovat nakladartelství Zoner Press za poskytnutí recenzního výtisku
- Knihu si můžete objednat na stránkách nakladatelství
- Anotace i obrázek obálky byly použity ze stránek nakladatelství

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...